A konfliktuskezelés módjai

Konfliktus, amely párharcba torkolt
Konfliktus, amely párharcba torkolt – pedig másképpen is lehet

A konfliktuskezelés összetevői

Honlapunk a különböző aspektusok, nézőpontok és ütközések vizsgálatával foglalkozik. Kikerülhetetlen, hogy így létrejövő konfliktusokat is részletesen taglaljuk és a konfliktusok feloldásának lehetőségére is figyelmet fordítsunk.
Konfliktusok mindennapjaink részét képezik, és fontos megtanulnunk, hogyan kezeljük őket. A konfliktuskezelés módjai változhatnak attól függően, hogy milyen típusú konfliktusról van szó, és milyen körülmények között jön létre. Az alábbiakban néhány konfliktuskezelési módot mutatok be:

 1. Kommunikáció és megértés: A hatékony kommunikáció az egyik legfontosabb módja a konfliktusok kezelésének. Fontos, hogy nyitottak legyünk a másik fél nézőpontjára, és próbáljunk megérteni az okokat és érdekeket, amelyek a konfliktust generálják. Hallgassunk aktívan és türelmesen, és igyekezzünk tisztázni a félreértéseket.
 2. Együttműködés és kompromisszum: Amikor két vagy több fél között konfliktus áll fenn, az együttműködésre és a kompromisszumra törekedhetünk. Ez azt jelenti, hogy mindkét fél kölcsönösen elfogadható megoldásokat keres, és közös alapokon próbálja rendezni a konfliktust. A kompromisszum lehetőséget ad mindenkinek arra, hogy valamennyit adjon a saját igényeiből azért, hogy a másik fél is megkapja, amire szüksége van.
 3. Konfliktusmediáció: Ha a felek nem tudnak maguk között megegyezni, akkor konfliktusmediátor bevonása segíthet. A mediátor független és semleges harmadik fél, aki segít a feleknek kommunikálni, megérteni egymás álláspontját, és közös megoldást találni a konfliktusra. A mediátor segít a tárgyalások irányításában, és közvetít az érdekellentétek feloldásában.
 4. Tárgyalás és diplomácia: Tárgyalások útján is megoldhatók a konfliktusok. Fontos, hogy az érdekek és igények mentén keresünk közös nevezőt. A tárgyalás során figyelembe kell venni a másik fél szempontjait, és próbáljuk meg találni a kölcsönösen elfogadható megoldást. A diplomáciai megközelítés során fontos a taktikázás, a higgadtság és a megértés.
 5. Konfliktusok megelőzése: A konfliktusok kezelése mellett az előrejelzés és megelőzés is kulcsfontosságú a konfliktuskezelésben. A megelőzésre törekedve csökkenthetjük a konfliktusok gyakoriságát és súlyosságát.

De egy másik nézőpontunkkal finomhangolhatjuk a témát:

“… magától semmi sem vált át rosszból jóra, az újért, a jóért harcolni kell, s be kell bizonyítani értékességét, újdonságát. A konfliktus tehát nem egyszerűen a tagadás szelleme, hanem az okos, dinamikus harmónia egyik eleme is.”

Csepeli György

Néhány módszer a konfliktusok megelőzésére:

 • Kommunikáció és egyértelmű elvárások: Biztosítsunk hatékony kommunikációt a felek között, és legyünk világosak az elvárásokkal kapcsolatban. Ez segít elkerülni a félreértéseket és az okok nélküli konfliktusokat.
 • Konfliktusok korai felismerése: Tanuljunk felismerni a konfliktusok korai jeleit, például a feszültséget vagy a kommunikációs problémákat. Ha időben észleljük a konfliktusokat, könnyebb lehet kezelni őket, mielőtt elérnék a kiélezett szakaszt.
 • Tisztességes és támogató munkakörnyezet kialakítása: Olyan munkakörnyezetet teremtsünk, amely támogató, és ahol a munkavállalók érzik, hogy értékelik őket. Ez segít csökkenteni a konfliktusokat, mivel az emberek elégedettebbek és kevésbé hajlamosak konfliktusokra.
 • Konfliktusok kezelésére szolgáló képzés: Biztosítsunk lehetőséget a munkavállalóknak konfliktuskezelési képzéseken való részvételre. Ez segíthet abban, hogy megtanulják az effektív kommunikáció, tárgyalás és együttműködés technikáit, ami hozzájárulhat a konfliktusok hatékony kezeléséhez.
 • A vezetői példa és támogatás: Az vezetőknek fontos szerepük van a konfliktusok megelőzésében és kezelésében. A vezetőknek kell a jó példát mutatni a konstruktív kommunikációban és a konfliktusmegoldásban. Továbbá, támogassák a munkavállalókat abban, hogy konfliktusok esetén segítséget kérjenek vagy megoldásokat találjanak.

A konfliktusok elkerülése és hatékony kezelése hozzájárulhat a harmonikusabb és produktívabb munkakörnyezet kialakításához, valamint az egyéni és csapat teljesítmény javításához.

Néhány kiemelkedő konfliktus kutató

 1. Kenneth W. Thomas: A konfliktuskezelés és a szervezeti viselkedés terén elismert szakértő. Kidolgozta a “Kulturális Konfliktus Kialakulásának Elméletét”, amely sokat járult hozzá a konfliktusok megértéséhez és kezeléséhez.
 2. Mary J. Waller: A konfliktuskezelés és a szervezeti viselkedés kutatója. Kiemelkedő munkát végzett a konfliktuskezelési stratégiák, például az együttműködés és az elkerülés terén.
 3. Morton Deutsch: Pszichológus és konfliktuskezelési szakértő, aki az interperszonális és csoportkonfliktusok elemzésével foglalkozott. Kidolgozta a konfliktuselméletet, amely segít megérteni a konfliktusok okait és folyamatát.
 4. John Gottman: A konfliktuskezelés és a párkapcsolati kutatások terén elismert pszichológus. Olyan módszert dolgozott ki, amely segít megérteni a konfliktusokat és javítani a párkapcsolatokat.
 5. Peter T. Coleman: A konfliktuskezelés és a békeépítés terén végzett kutatásairól ismert. A konfliktusdinamika és a konfliktusmegoldás stratégiái terén járult hozzá a tudományhoz és gyakorlathoz.

Konfliktus speciális részterületen: SEO konfliktusok a munka során
és átfogóan: Aspektusok, nézőpontok, ütközés

“A konfliktuskezelés módjai” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Nagyon alapos összefoglaló!
  Nagyon egyetértek Csepeli Györggyel: A konfliktus tehát nem egyszerűen a tagadás szelleme, hanem az okos, dinamikus harmónia egyik eleme is.
  Vezetőképzéssel foglalkozva azt tapasztalom, hogy a munkahelyeken kevés a konfliktus, az érvek ütköztetése, a jobb megoldások közös keresése. Sokkal inkább ellenségeskedést látok. “Nem beszélek vele, nem köszönök neki!”, “Minek, úgyse akarja megérteni!”, “Nem igaz, hogy a másik nem direkt szívat engem!”.
  Ilyenkor sajnos már nincs értelme a konfliktuskezelési tréningnek!
  Lehet, hogy a politika kezd begyűrűzni a munkahelyekre?
  Ha a másikat ellenégemnek tartom és nem fogadom el, hogy a valóságnak én is csak egy részét látom, azt is a saját “szemüvegemen” keresztül, akkor nem segít a konfliktuskezelés.
  A saját lelkiismeretünk érdekében azért próbáljuk meg!

  Válasz

Szólj hozzá!