A megújuló energia bennünk és közösségeinkben van

Töltsd fel magad megújuló energiával
Töltsd fel magad megújuló energiával

A megújuló energia lehet a kiút napjaink energiaválságából. A megújuló energiák segíthetnek abban, hogy költséghatékonyan működtessük cégeinket.
De energia nemcsak ahhoz kell, hogy a külső világot üzemeltessük. Energia kell a belső világunk optimális működéséhez is!

A kihívásokat tekintve 2023-ban sok-sok belső energiára lesz szükségük a vezetőknek, dolgozóknak egyaránt.

Mihez kell a belső energia?

  • Ahhoz, hogy szembenézzünk kihívásainkkal és tanulmányozzuk, alaposan megismerjük azokat.
  • A kihívások miatt megjelenő rossz hangulatot, konfliktusokat menedzseljük.
  • Hogy motiváljuk a munkatársainkat, csapatainkat.
  • Kihívásaink megválaszolásához az kell, hogy innováljunk, hogy számtalan ötletet generáljunk és azokból a legjobbakat megvalósítsuk.
  • Hogy a munka végeztével jusson még energia a családunkra, párunkra, gyermekeinkre, szüleinkre, barátainkra.

Honnan lesz belső energiájuk a vezetőknek, dolgozóknak mindehhez?

Ma még elsősorban a külső világ energiaforrásaira támaszkodunk. Elsősorban a vásárlás, a birtoklás, okozta örömökből származó energiára.
Feldob bennünket – igaz rövid ideig – ha veszünk egy újabb telefont, egy nagyobb tv-t, nagyobb autót, nagyobb házat.
Örömöt okoz és energiát ad, ha a társadalmi ranglétrán előrébb juthatunk, mint a szomszédunk, vagy mint a sógornőnk, sógorunk.

A hatalom érzése rendkívül sok energiát ad a hatalom birtoklójának. Az autokrata vezetők például tele vannak tervekkel, energiával – más kérdés, hogy az alattuk lévők ezt hogyan élik meg.

Úgy néz ki, nemcsak a gáz, a villany drágul meg, hanem a belső energiát jelenleg adó külső örömforrásaink is egyre költségesebbek lesznek, miközben az örömforrások megkaparintásához szükséges pénz megkeresése egyre nehezebb lesz.
Az is látható már, hogy az autokrata vezetői stílusban kevesebb a tartalék, mint ami azon kihívások megválaszolásához kell, amelyekkel a mai cégekben dolgozó vezetők szembenéznek.

Megújuló energia – ez lehet a megoldás a belső akkumulátoraink feltöltésére!

De ne szaladjunk előre. Mielőtt elkezdnénk kutatni a belső energiáink feltöltéséhez a megújuló energia adta lehetőségeket, nézzük meg, jelenleg mi viszi leginkább energiáinkat. Nézzük meg, mi okozza a legnagyobb belső energiaveszteségünket.

Nos, a statisztikákat tanulmányozva, belső energiáinkat leginkább az állandó stressz viszi el. A növekvő komplexitás, a VUCA-sodó környezet miatt egyre több stresszt okozunk egymásnak. Mástól függünk, másokra kell várnunk, ahhoz, hogy elvégezzük a munkánkat. Anyagra várunk, mesteremberekre várunk ahhoz, hogy megvalósítsuk, amit szeretnénk – s mindez folyamatos stresszt okoz nekünk.

Kezeletlen stressz és energia
A kezeletlen stressz a legnagyobb energiarabló

A stressz azért is okoz annyi egészségügyi problémát, mert sok vele kapcsolatban a félreértés, illetve vezetői tréningjeink tapasztalatai szerint a legtöbb vezetőnek nincs tudatos stresszkezelési technikája – hacsak az alkoholfogyasztást nem soroljuk ide.

A mai komplex világban egy vezető nem lehet eredményes, ha a belső világában nincs rend, ha elfogy az energiája, motivációja, munkakedve.
Ahogy fogynak, ahogy egyre drágábbak lesznek a külső erőforrások, úgy egyre inkább a megújuló energia világában kell új erőforrásokat keresnünk belső akkumulátoraink feltöltéséhez.

Mik tartoznak a megújuló energia fajtái közé, amikor a belső energiánk megújításáról van szó?

Megújuló energia forrása, ha értelmesnek tartjuk azt a munkát, amit végzünk. Ha el tudunk mélyülni a munkánkban és nem kell mérgezett egérként egész nap rohangálnunk, kapkodnunk. Megújuló energia kifogyhatatlan forrása, ha jó közösségben élhetünk, ha táplálóak a kapcsolataink, ha megtanuljuk a körülöttünk lévő jó dolgokat is levadászni és ha eredményeinkkel nem csak magunkat szolgáljuk, hanem a szélesebb közösségeinket is.

Összefoglalás:

A saját, belső energiáink feltöltéséhez a megújuló energiaforrásokat érdemes magunkban, közösségeinkben keresni. Persze a belső, megújuló energiaforrásaink megtalálása, kialakítása nagy kezdeti beruházást, majd folyamatos karbantartást igényel – tanulni kell, időt kell rá áldozni. A jó hír viszont az, hogy belső energiaforrásaink díjtalanok!

Ha bővebben érdekel a téma, ha azt találod, hogy lecsökkent a belső energia készleted, akkor ajánlom a „Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette” című képzésünket.

Kérdésem hozzád kedves Olvasó:

  • Te külső energiaforrásokból vagy belső, megújuló energia segítségével szerzed meg a cselekvésedhez szükséges tetterőt, motiváltságot?
  • Mi a legjobban bevált gyakorlatod belső energiakészleted feltöltéséhez?

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette
Hogyan maradjak pozitív ennyi negatív hatás közepette

Elolvasásra ajánlom még:

Nagy Sándornak volt, Bill Gatesnek van és Önnek is lehet!

Energetikai tanúsítvány: ezzel spórolhat igazán

Szólj hozzá!