Amit a háziasszonynak tudnia érdemes a mosogatógépről

Mosogatógép "betárazva".
Mosogatógép „betárazva”

Valószínűleg nem csak én tapasztalom, hogy ha mosogatógépről van szó bármilyen kiadványban, akkor a gép mellett sohasem férfit mutatnak tüsténtkedés közben, hanem inkább köténybe és széles mosolyokba burkoltan egy boldog háziasszonyt!
Ebből a képből az olvasható ki, hogy a mosogatógépek kezelője és ura is egyben szerte a világon a nő. Világi Tamás, egy budapesti, a duguláselhárítás terén, azon belül is a mosogatógép általi dugulások elhárításában jeleskedő cég vezetője jót mosolyog a felvetésemen, amikor arra kérem, tapasztalatai alapján adjon néhány fontos tanácsot hölgyeknek.
– Én azért azzal adom át a mosogatógépekkel kapcsolatos tanácsaimat, hogy urak is felhasználhatják! Sőt! – kezdi Világi úr a felvilágosításomat.

A mosogatógép elégtelen működésének leggyakoribb okai

  1. A leeresztőcső eltömődése

A szennyvíziszap előszeretettel rakódik le bárhová. Egyik kedvenc helye a mosogatógépből kivezető tömlő. Tisztítása a mindenkori karbantartások alkalmával erősen ajánlott.

  1. A szűrő eltömődése

A karbantartások alkalmával mindig vegyük ki a szűrőkosarat és alaposan tisztítsuk ki. A mosogatásra szánt edényekről távolítsuk el az ételmaradékokat, zsírt, mielőtt a berendezésbe pakoljuk. Ne tegyünk bele semmi olyat, amin papír van, mert ez mosogatás közben felázik, és ráfekszik a szűrőre, eltömítve azt.

  1. A lefolyó eltömődése

A konyhai, fürdőszobai lefolyó dugulásának következményeképpen a mosogatógépből kifolyó víz ott talál magának utat, ahol tud. Például a mosogatóban. Ilyenkor erősen gyanakodhatunk arra, hogy nem a gép a hibás, hanem a csatornában van a probléma tűzfészke.
Ilyen esetekben keressen duguláselhárítót.

  1. Törött csatorna

Az elöregedett, nagy erőbehatásnak kitett vezetékszakaszok beszakadhatnak, a bejutó törmelék, föld, gyökérbenövés miatt szintén dugulás, majd a mosogatóvíz visszaáramlása következik be. Az ilyen jellegű bonyodalom kiküszöbölése szinten duguláselhárító szakember feladata.

A mosogatógép tisztítása

Függetlenül attól, hogy gépünket nem traktáljuk zsíros, ételmaradékos, papírcímkés edényekkel, tartsuk folyamatosan karba és ápoljuk a gépet. Erre a célra megfelelő a boltokban kapható speciális mosogatógéptisztító szer, de a környezetbarát és olcsóbb házi tisztítószerek még jobbak.
A citromsav, szódabikarbóna, só, de főleg az ecet csodákra képes. Ne feledkezzünk meg a vízlágyító só utántöltéséről se.

A mosogatógép bonyolult szerkezet, meghibásodásakor hívjunk szakembert!
***
Témánkba vág:

Duguláselhárítás: piaci verseny a köbön

Csőtörés szerelés, javítás

Duguláselhárítás saját erőből

Szólj hozzá!