Amit a háziasszonynak tudnia érdemes a mosogatógépről

Mosogatógép "betárazva".
Mosogatógép “betárazva”

Valószínűleg nem csak én tapasztalom, hogy ha mosogatógépről van szó bármilyen kiadványban, akkor a gép mellett sohasem férfit mutatnak tüsténtkedés közben, hanem inkább köténybe és széles mosolyokba burkoltan egy boldog háziasszonyt!
Ebből a képből az olvasható ki, hogy a mosogatógépek kezelője és ura is egyben szerte a világon a nő. Világi Tamás, egy budapesti, a duguláselhárítás terén, azon belül is a mosogatógép általi dugulások elhárításában jeleskedő cég vezetője jót mosolyog a felvetésemen, amikor arra kérem, tapasztalatai alapján adjon néhány fontos tanácsot hölgyeknek.
– Én azért azzal adom át a mosogatógépekkel kapcsolatos tanácsaimat, hogy urak is felhasználhatják! Sőt! – kezdi Világi úr a felvilágosításomat.

A mosogatógép elégtelen működésének leggyakoribb okai

 1. A leeresztőcső eltömődése

A szennyvíziszap előszeretettel rakódik le bárhová. Egyik kedvenc helye a mosogatógépből kivezető tömlő. Tisztítása a mindenkori karbantartások alkalmával erősen ajánlott.

 1. A szűrő eltömődése

A karbantartások alkalmával mindig vegyük ki a szűrőkosarat és alaposan tisztítsuk ki. A mosogatásra szánt edényekről távolítsuk el az ételmaradékokat, zsírt, mielőtt a berendezésbe pakoljuk. Ne tegyünk bele semmi olyat, amin papír van, mert ez mosogatás közben felázik, és ráfekszik a szűrőre, eltömítve azt.

 1. A lefolyó eltömődése

A konyhai, fürdőszobai lefolyó dugulásának következményeképpen a mosogatógépből kifolyó víz ott talál magának utat, ahol tud. Például a mosogatóban. Ilyenkor erősen gyanakodhatunk arra, hogy nem a gép a hibás, hanem a csatornában van a probléma tűzfészke.
Ilyen esetekben keressen duguláselhárítót.

 1. Törött csatorna

Az elöregedett, nagy erőbehatásnak kitett vezetékszakaszok beszakadhatnak, a bejutó törmelék, föld, gyökérbenövés miatt szintén dugulás, majd a mosogatóvíz visszaáramlása következik be. Az ilyen jellegű bonyodalom kiküszöbölése szinten duguláselhárító szakember feladata.

A mosogatógép tisztítása

Függetlenül attól, hogy gépünket nem traktáljuk zsíros, ételmaradékos, papírcímkés edényekkel, tartsuk folyamatosan karba és ápoljuk a gépet. Erre a célra megfelelő a boltokban kapható speciális mosogatógéptisztító szer, de a környezetbarát és olcsóbb házi tisztítószerek még jobbak.
A citromsav, szódabikarbóna, só, de főleg az ecet csodákra képes. Ne feledkezzünk meg a vízlágyító só utántöltéséről se.

A mosogatógép bonyolult szerkezet, meghibásodásakor hívjunk szakembert!

Miért előnyös a mosogatógép használata?

A mosogatógép használata számos előnnyel jár. Itt van néhány főbb ok, amiért sokan előnyben részesítik a mosogatógépet:

 1. Időmegtakarítás: A mosogatógép jelentősen csökkenti a mosogatáshoz szükséges időt és erőfeszítést. Egyszerűen csak be kell pakolni az edényeket és bekapcsolni a gépet, majd mással foglalkozhatunk közben. Így több időnk marad más tevékenységekre.
 2. Kényelem: A mosogatógép használata kényelmesebb, mint a kézi mosogatás. Nem kell a mosogatóban álldogálni, és kézzel dörzsölni az edényeket. A gép elvégzi a munkát helyettünk.
 3. Hatékonyság: A mosogatógép hatékonyabban és alaposabban tisztítja meg az edényeket, mint a kézi mosogatás. A különböző programok és beállítások lehetővé teszik, hogy a gép az adott edények típusához és koszszintjéhez igazodva optimálisan működjön.
 4. Energia- és vízmegtakarítás: Bár a mosogatógép víz- és energiát használ, modernebb modellek kifejezetten energiatakarékosak és víztakarékosak. Azt is lehetőségünk van beállítani, hogy rövidebb programokat válasszunk, amelyek kevesebb vizet és energiát használnak.
 5. Higiénia: A magas hőmérsékleten működő mosogatógépek hatékonyan elpusztítják a baktériumokat és a kórokozókat. Így biztosítva a tiszta és higiénikus edényeket.
 6. Edények védelme: A mosogatógépben az edényeket rendszerint kíméletesen mosogatják, így kevésbé kopnak, karcolnak vagy sérülnek. A mosogatógép kosárai és tartozékai megfelelően kialakítottak az edények biztonságos tárolására.
 7. Tökéletesen száraz edények: A mosogatógépek szárítófunkcióval rendelkeznek, így az edényeket a mosogatás után szárazon és csillogóan kapjuk vissza. Nem kell kézzel törölni őket, így további időt és fáradtságot takaríthatunk meg.

Ezek az előnyök azt mutatják, hogy a mosogatógép használata megkönnyítheti és felgyorsíthatja a mindennapi életet


***
Témánkba vág:

Csőtörés szerelés, javítás

Duguláselhárítás saját erőből

Szólj hozzá!