Asszonyok bora

Gáspár pince
Gáspár pince

A turbéki szőlőhegyen

Ha létezik egyáltalán nőies táj, akkor azt a Drávától északra, Pécstől és Villánytól nyugatra, Szigetvártól nem messze fogjuk megtalálni.
Igen, a Turbék mellett lágyan ívelő dombokról van szó, a finom hajlatokról, a termálvizektől melengetett növényzetéről, a selymes fűről, az édes fürtű szőlőskertekről, amelyek mély pincéiben a titkokat sejtető asszonyok bora készül, a selymes rosé.

– Azannya! Ez tényleg finom – mondom Gáspár Szabolcsnak, a pécsi borvidék legfiatalabb borászának, aki a pincészetét mutatja, ahol már a rómaiakig visszavezethetően szőlőt érlelt a napfény, majd a törökök előtt is borospincét rejtett a föld, így még a turbánosok idején is szőlőt műveltek és bort készítettek az itt lakók.

A Pinot Noir Rosé

2019-es Pinot Noir Rosé csillan a pohárban és Szabolcs, a tanult és az ősei tapasztalatát tovább építő szakember biztonságával mondja, hogy a táj talapzata is meghatározza az egyéni ízt, itt, ezeken a dombokon nevezetesen a mészkő alapkőzeten elhelyezkedő lösz és agyag.

Nézem a címkét, a pár szavas borajánló így szól:

“Szerelmes stílus, csupa románc. Finom eleganciája, különleges megjelenése az est fénypontjává varázsolja.”

Lám, a selymes, könnyen csusszanó, aranyérmes rosé ajánló szövege pikáns, szerelmes esték varázsát hozza elénk.

A Gáspár Pince érmes borai között az asszonyok bora - arany minősítéssel
A Gáspár Pince érmes borai között az asszonyok bora – arany minősítéssel

A Gáspár Pincészet honlapján részletes ismertetést kapunk a borok elkészítésének fázisairól.
Az asszonyok borának készítéséről például ezt olvashatjuk:

“A feldolgozóba érve az alapanyagot bogyóztuk és 4 órán áztattuk hűtött körülmények között. A préselést és a musttisztítást követően a must az erjesztő tartályba került, ahol 16-18 C°-on erjesztettük nagyjából 2 hétig, fajélesztő segítségével. A borkészítési folyamat során a reduktív technológiát alkalmazva minimalizáltuk az oxigénfelvétel lehetőségét.”

De hamar abbamarad az okostelefonon a honlap böngészése – megkóstoljuk a férfias borokat is 🙂

Másutt is írnak a Gáspár Pince borairól:

Pécsi borvidék: a legfiatalabb borász arannyal indul

Szólj hozzá!