Autószerviz tanácsok: mikor vigyük az autót

Autószerviz beállójában felemelt autó

Mikor vigyük szervizbe az autót és a kisteherautót? Mit várunk az autószerviz szolgáltatástól?

Az autót és a furgont, utóbbi esetében a kisteherautó elnevezést is joggal használhatjuk, a következő esetekben kell szervizbe vinni:

 • Garanciális időszak alatt: a garanciaidő alatt az autót a gyártó előírásainak megfelelően kell szervizelni, hogy a garancia érvényes maradjon. A szervizperiódusokat és a szükséges műveleteket a garanciakönyv tartalmazza.
 • Garanciális időszak után: garanciális időszak után is fontos az autó rendszeres szervizelése, hogy megőrizze üzembiztonságát és értékét. A szervizperiódusokat és a szükséges műveleteket a gyártó vagy a szerviz szakembere határozza meg.
 • Ha a jármű működésében rendellenességet tapasztalunk: ha az autó vagy a kisteherautó működésében rendellenességet tapasztalunk, például furcsa zajt, meghibásodást, vagy a teljesítménye romlik, akkor azonnal szervizbe kell vinni.

A szerviz szolgáltatástól az alábbiakat várhatjuk el:

 • Professzionális szakértelmet: az autószervizben dolgozó szakemberek kellően képzettnek és tapasztaltnak kell lenniük ahhoz, hogy megfelelően javítsák az autót vagy a furgont.
 • Minőségi alkatrészeket: a szervizben használt alkatrészek megbízhatóak és minőségiek kell legyenek, hogy biztosítsák az autó vagy a furgon hosszú távú üzembiztonságát.
 • Kedvező árakat: a szervizszolgáltatásnak megfizethetőnek kell lennie, hogy ne terhelje túl a pénztárcánkat.

Az autószerviz igénybe vétele nem csupán a jármű tulajdonos és a szerviz “belügye”. A gazdaság gördülékeny működése megköveteli az érett gondolkodású, felelősséget vállaló szereplők jelenlétét az utakon.

Általános értékek

 • Garanciális időszak alatt: a szervizperiódusok általában 10 000-15 000 kilométer vagy 12-15 hónap közöttiek. A szükséges műveletek közé tartozik az olaj- és szűrőcsere, a fékbetétek és -tárcsák cseréje, valamint a gumik ellenőrzése.
 • Garanciális időszak után: a szervizperiódusok általában 15 000-20 000 kilométer vagy 15-20 hónap közöttiek. A szükséges műveletek közé tartozik az olaj- és szűrőcsere, a fékbetétek és -tárcsák cseréje, a gumik ellenőrzése, valamint a futómű és a fékrendszer állapotfelmérése.
 • Ha a jármű működésében rendellenességet tapasztalunk: a szervizbe vitt jármű állapotfelmérése után a szerviz szakembere meghatározza a szükséges műveleteket.

A szerviz árai a jármű márkájától, típusától, az elvégzett műveletektől, valamint a szerviz helyétől függően változnak. Általánosságban elmondható, hogy egy alap szerviz, például olaj- és szűrőcsere ára 10 000-20 000 forint között mozog. Egy összetettebb javítás akár 100-200.000 forint között is lehet.
A vidéki városokban, Pécsen, Debrecenben, Székesfehérváron, Szekszárdon vagy Kaposvárott a szerviz árak általában hasonlóak az országos átlaghoz.

A szervizválasztásnál érdemes figyelembe venni a következő szempontokat:

 • A szerviz szakértelme: a szerviz szakembereinek kellően képzettnek és tapasztaltnak kell lenniük az adott márka és típusú járművek javítására.
 • A szerviz szolgáltatásai: a szerviznek kínálnia kell a szükséges szervizszolgáltatásokat, például a karbantartást, a javítást, és a klíma karbantartást.
 • A szerviz árai: a szerviz árai hasonlíthatók legyenek más szervizek áraihoz.

Pécsen számos autó- és kisteherautó szerviz található. A szervizválasztásnál érdemes megkérdezni ismerősöket vagy családtagokat, hogy milyen tapasztalataik vannak a különböző szervizekkel.
Ha e sorok közzétevőjét kérdezik, akkor Pécsett a Pannon-Hunter Autószerviz és Futóműcentrum csapatát fogja ajánlani.
Korszerű eszközök a Hunter-től és felkészült munkatársak jellemzik a hat beállós szerviz műhelycsarnokát. Autószerviz


Kiegészítő információk:

Szólj hozzá!