Az energetikai tanúsítvány aspektusai

Energetikai tanúsítvány tervezése

Van amikor kötelező, van amikor jó

Az energetikai tanúsítvány egy fontos dokumentum, amely minden ingatlannak meg kell, hogy legyen – mármint eladáskor. Ez a dokumentum megmutatja, hogy az ingatlan milyen energiahatékonysági osztályba tartozik. A tanúsítványt egy energetikai szakértő állítja ki, aki az ingatlan energetikai állapotát felméri.

Az energetikai tanúsítványnak számos előnye van.

  • Először is, segíthet megtakarítani az energiát és ezáltal az anyagiakat. Egy energiahatékonyabb ingatlan kevesebb energiát fogyaszt, ezért a rezsiköltség is alacsonyabb lesz.
  • Másodszor, az energetikai tanúsítvány növelheti az ingatlan értékét. A vásárlók egyre inkább odafigyelnek az energiahatékonyságra, ezért egy energiahatékonyabb ingatlant magasabb áron lehet eladni.
  • Harmadszor, az energetikai tanúsítvány segíthet megvédeni a környezetet. Az energiahatékonyabb ingatlanok kevesebb energiát fogyasztanak, ezért kevesebb szennyező anyagot bocsátanak ki a környezetbe.

Az energetikai tanúsítványnak vannak előnyei, de egyesek szerint lehetnek hátrányai is.

  • Először is, az energetikai tanúsítvány kiállítása költséges lehet. A tanúsítványt egy energetikai szakértő állítja ki, és a szakértő díját a tulajdonosnak kell megfizetnie.
  • Másodszor, az energetikai tanúsítvány nem mindig pontos. Az energetikai szakértő általában csak az ingatlan állapotát méri fel, de nem tudja megmondani, hogy az ingatlan energiafogyasztása hogyan fog változni a jövőben.
    Bár a legaktívabb, legjobban felkészült energitanúsító cégek, vállalkozók javítási és fejlesztési terveket is adnak, pontos összegekkel és visszatérülési kalkulációval. Ilyen például az Innotau: Energetikai tanúsítvány Budapest.
  • Harmadszor, az energetikai tanúsítvány nem kötelező. Csak akkor kell energetikai tanúsítványt kérni, ha az ingatlant eladják vagy bérbe adják.

Vita az energetikai tanúsítványról

Híven az Aspect honlap hitvallásához, nézzük meg különböző szempontokból az energiatanúsítvány által generált véleményeket. A tipikus aspectek két szimbolikus szakértő vitájából bontakozik ki:

Szakértő A:

Az energetikai tanúsítvány kiállításának költsége megéri a megtakarítást, amelyet az energiafogyasztás csökkenése eredményez.

Szakértő B:

Az energetikai tanúsítvány kiállításának költsége magas lehet, és nem mindenki tudja megfizetni.

Szakértő A:

Az energetikai tanúsítvány pontosságát javíthatja, ha az energetikai szakértő rendszeresen ellenőrzi az ingatlant.

Szakértő B:

Az energetikai szakértő csak az ingatlan állapotát tudja felmérni, de nem tudja megmondani, hogy az ingatlan energiafogyasztása hogyan fog változni a jövőben.

Szakértő A:

Az energetikai tanúsítvány kötelezővé tétele segítene az energiahatékonyság növelésében.

Szakértő B:

Az energetikai tanúsítvány kötelezővé tétele növelné a költségeket, és nem minden ingatlantulajdonos tudná megfizetni.

Összefoglalás:

Az energetikai tanúsítványnak vannak előnyei és hátrányai is. Az előnyök közé tartozik az energiafogyasztás és a költségek csökkenése, az ingatlanérték növelése és a környezetvédelem. A hátrányok közé tartozik az energetikai tanúsítvány kiállításának költsége, esetenként a pontosság hiánya és a kötelezettség hiánya.


Írások a témában:

Szólj hozzá!