Duguláselhárítás saját erőből

Duguláselhárítás: működő lefolyó
Duguláselhárítás: működő lefolyó

Ahogy nem kell mindig kaviár, ugyanígy nem kell mindig duguláselhárítót sem hívnunk, ha szürcsög a lefolyó. Továbbá léteznek egyszerű dugulások is, amelyeket egy egyszerű gumiharang – népies nevén WC-pumpa – segítségével megoldhatunk. Ezt a fajta ügyködést a szakeberek így hívják: duguláselhárítás házilag!

Mivel próbálkozhat a civil duguláselhárító?

Feltéve, hogy a teljes vízhálózatot profik építették ki csaptól az utcai szennyvízelvezető csatornáig, a háziasszonynak, az éttermi mosogatófiúnak arra kell elsősorban ügyelnie, hogy egyrészt bő vízben mosogassanak, másrészt ne engedjenek a lefolyóba ételmaradékot mosogatóronggyal fűszerezve.
Ezt a tevékenységet akár megelőzésnek is mondhatnánk!

Na, de mi legyen a megelőzés után és a duguláselhárítás rohamkocsijának kihívása közötti időben, ami a házilagos duguláselhárítás tevékenységét fémjelzi?

Amikor dugulás van

Első dolgunk lehet a weben fellapozni a Világi Duguláselhárítás ide vágó segédanyagát:
duguláselhárítás házilag

Gyorsolvasással áttekintjük, mit is tehetünk házilagosan.
Ha van otthon WC-pumpa – egyébként ez a duguláselhárítók ősi szerszáma és védjegye – akkor ezt kell bravúros technikával kezelni.
Ha nem segít, akkor jöhet a szódabikarbóna – sütőpor – só összetételű boszorkány keverék. Majd az ecet savanyúságával is próbálkozhat a szerencsétlenül járt polgár vagy polgárnő.

Mit ne tegyünk duguláskor?

Kerüljük a trisó, a borax, a vízkőoldó és a sósav használatát, már ha szeretnénk kímélni a környezetünket. Ezeket aligha nevezhetjük be a zöld megoldások derbijére!
A zuhanycsőből spriccelt forró víz viszont környezetbarát megoldás.
Cégnél (étterem, kórház, irodaház) lehet a gondnoknak akár csőgörénye is, bizonyára nem lesz rest bevetni a cél érdekében.

Ám az az igazság, hogy a pánik váratlan megjelenését megelőzendő mégiscsak a legjobb megoldás a TMK, vagyis a duguláselhárító által biztosított tervszerű megelőző karbantartás.

Összefoglalóan a duguláselhárítás házi módszereiről

A duguláselhárítás házi módszerei a WC, a mosogató vagy a fürdőkád dugulásának eltávolítására szolgálnak, és általában egyszerű, olcsó és hatékony módszerek. Az alábbiakban néhány példa található a leggyakoribb duguláselhárítási módszerekre:

  1. Forró víz: Az első és leggyakoribb házi módszer a forró víz használata. Egyszerűen forraljunk fel egy nagyobb mennyiségű vizet, majd öntsük azt a dugulásba. A forró víz képes feloldani a szennyeződéseket és eltávolítani a dugulást.
  2. Szódabikarbóna és ecet: A szódabikarbóna és az ecet hatékony kombinációja lehet a duguláselhárításban. Öntsünk először egy fél csésze szódabikarbónát a dugulásba, majd öntsünk rá egy csésze ecetet. Az ecet és a szódabikarbóna reakcióba lép, és elkezdi feloldani a dugulást okozó anyagokat. Hagyjuk állni a keveréket kb. 30 percig, majd öntsük rá a forró vizet.
  3. Mosogatószivacs: Ha a mosogató dugulásának oka az élelmiszer-maradékok vagy zsír, akkor próbáljuk ki a mosogatószivacs módszert. Egyszerűen helyezzünk egy mosogatószivacsot a lefolyóba, majd nyomjuk le a dugulást okozó anyagokat.
  4. Kávézacc: A kávézacc is hatékony lehet a duguláselhárításban. Egyszerűen öntsünk egy maréknyi kávézaccot a dugulásba, majd öntsük rá a forró vizet. A kávézacc segít eltávolítani a szennyeződéseket és frissíti a szagot is.

Fontos megjegyezni, hogy ha a dugulás nagyon makacs, vagy nem sikerül eltávolítani a házi módszerekkel, akkor javasolt szakember segítségét kérni, hogy elkerüljük a további károkat.

Szólj hozzá!