Melyik a helyes aspektus az Orbán-Matolcsy vitában

Gazdasági mutatók

A két politikus gazdaságfilozófiája merőben eltér

Mármint a jelenlegi helyzetben, az orosz-ukrán háború, a szankciók, az elszabadult hazai infláció okozta válsághelyzetben.
Magyarország aligha büszkélkedhet Európa legnagyobb mértékű áremelkedésével, a legmagasabb mértékű forgalmi adójával megtetézve. Bár Magyarország gazdasága magas jövedelmű OECD gazdaságnak minősül, ám az EU-ban az egyik legalacsonyabb. A szomszédos országok közül Románia és Szlovákia gazdasága nőtt a leggyorsabban 2020-ban és így hazánk a saját régiójának tükrében sem fest valami jól.

A miniszterelnök és a nemzeti bank elnöke eltérő nézőpontból nézi a gazdaságot

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György MNB-elnök gazdaságfilozófiájának különbsége a 2020-as években az, hogy Orbán Viktor a válság alatt is a növekedésre és a beruházásokra helyezte a hangsúlyt, míg Matolcsy György inkább a fenntartható felzárkózást és az egyensúlyt tartotta és tartja fontosnak.

A gazdasági szakértők véleménye megoszlik Orbán Viktor és Matolcsy György gazdaságfilozófiájáról. Néhányan azt mondják, hogy Orbán Viktor bátor és hatékony döntéseket hozott a válság alatt, mások pedig azt állítják, hogy Matolcsy György reálisabb és fenntarthatóbb javaslatokat tett. Egyesek pedig kritikusan szemlélik mindkét politikus gazdaságpolitikáját, azt sem felejtve el, hogy mindkettő a NER keretein belül vitte erre a pontra az országot.

Egy tipikus gazdaságkritikai aspektus

Csath Magdolna közgazdász és egyetemi tanár, többször is kritikusan nyilatkozott Orbán Viktor és Matolcsy György gazdaságpolitikájáról. Például azt mondta, hogy Matolcsy György javaslatai nem elég radikálisak és paradigmaváltásra lenne szükség a magyar gazdaságban. Azt is állította, hogy az Orbán-kormány nem támogatja eléggé a kis- és középvállalkozásokat (kkv) és túlságosan függ az uniós forrásoktól. Véleménye szerint az ország a multik hálójában vergődik.

Csath Magdolna többször is előadott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál, ahol az innováció, a versenyképesség és a kkv-k témáját érintette. Azt hangsúlyozta, hogy a magyar vállalkozásoknak szükségük van az üzleti modell megújítására és a digitális technológia integrációjára.

Véleménye szerint most kell vagyonokat fektetnünk a tudásiparba.

De mi is az az infláció

Az infláció az általános árak állandó növekedése, amely csökkenti a pénz értékét és a vásárlóerőt. Az infláció az egyik legfontosabb gazdasági mutató, amely méri az általános árszint változását egy adott időszakban, általában évente. Az infláció akkor következik be, amikor a gazdaságban az árak általános szintje meghaladja az árak növekedésének természetes ütemét, és általában a kereslet és kínálat változásaitól függ.

Az infláció káros hatással lehet a gazdaságra, mivel csökkenti a vásárlóerőt és növeli az árakat. Ez befolyásolja a fogyasztók és a vállalkozások kiadásait, csökkenti a megtakarítások értékét, és növeli az államadósságot. Az infláció mérséklése érdekében a kormányok és a központi bankok különböző intézkedéseket hozhatnak, például kamatpolitikát, monetáris politikát és fiskális politikát, hogy szabályozzák az inflációt és fenntartsák a gazdasági stabilitást.

Ám mindehhez hozzá tehetjük: ha ketten kétfelé húznak, akkor csak a baj intenzitása növekszik.


Figyelmébe ajánlom:

Amikor a gazdaság a prosperitás útján jár

Amikor a gazdaság tévúton jár

Céghírek, szolgáltatóház, gazdaság

Szólj hozzá!