Nézőpont: hatékony-e az ingyenes blogszolgáltató

A legyen vagy ne legyen blogunk személy, vállalkozó vagy társas vállalkozás esetén is felmerülő kérdés.
Az ma már vitathatatlan, hogy az internetes megjelenésre szinte minden kkv-nak szüksége van. Ha az adott kkv elhatározta, hogy kipróbálja a blog műfaját is, felvetődik az ár kérdése is.
Domaint és tárhelyet kell venni, tanulmányozni kell az alapvető technikai ismereteket – és mindez időbe és pénzbe kerül. Vajon megéri?

Ám ekkor felvetődik egy díjmentes lehetőség: ingyenes blogszolgáltatónál nyitni blogot.
Ilyen ingyenes lehetőség több is adódik: blog pont hu; blogger; webnode; reblog; wordpress pont com…
Személyes tapasztalatom szinte mindegyikről van, élő viszont csupán kettő. Viszont most indul a harmadik, hogy a mostanság felkapott webnode-ról is saját tapasztalatom és véleményem lehessen.
> Szolgáltató (blog a webnode felületén)

A Szolgáltató blog nyitóképe
A Szolgáltató blog nyitóképe

De most nézzük meg általánosságban: érdemes-e ingyenes tárhelyen, saját domain nélkül blogot indítani.

Lehet-e ingyenes helyen versenyképes kisvállalkozói blogot indítani?

Az ingyenes tárhelyen és blogszolgáltatón történő blogírásnak vannak előnyei és korlátai, amelyeket figyelembe kell venned, mielőtt döntést hozol.

Előnyök:

 1. Ingyenes: Az ingyenes blogszolgáltatóknál való blogírásnál nem kell pénzt fizetned a tárhelyért vagy a domainért. Ez lehetővé teszi számodra, hogy kezdetben minimális költséggel indítsd el a blogodat.
 2. Egyszerű kezdés: Az ingyenes blogszolgáltatók általában könnyen használható felülettel rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan létrehozd és testreszabd a blogodat. Nincs szükség különösebb technikai ismeretekre vagy programozói háttérre a blogindításhoz.
 3. Közösség: Néhány ingyenes blogszolgáltató aktív felhasználói közösséggel rendelkezik, ahol megoszthatod a posztjaidat, kapcsolatba léphetsz más bloggerekkel és visszajelzéseket kaphatsz a munkádra. Ez segíthet a blogod népszerűsítésében és a látogatók növelésében.
 4. Társadalmi előny: a gazdaság profitál abból, ha a gazdasági szereplők minél nagyobb számban használják a korszerű eszközöket.

Korlátok:

 1. Korlátozott testreszabási lehetőségek: Az ingyenes blogszolgáltatók általában korlátozott testreszabási lehetőségeket kínálnak. Nem biztos, hogy teljesen egyedi megjelenést tudsz elérni a blogod számára, és előfordulhat, hogy nem tudsz bizonyos funkciókat vagy bővítményeket hozzáadni.
 2. Hirdetések és korlátozott saját domain: Néhány ingyenes blogszolgáltató hirdetéseket helyez el a blogodon, hogy finanszírozza a szolgáltatást. Emellett lehet, hogy nem tudsz saját domain nevet használni, és a blogod URL-je tartalmazza a szolgáltató nevét (pl. blogszolgaltato.com/blogneved).
 3. Skálázhatóság: Az ingyenes blogszolgáltatóknál korlátozott tárhelyet és erőforrásokat kapsz. Ha a blogod népszerűvé válik, és nagyobb látogatottságot generál, akkor lehet, hogy a szolgáltatás korlátai miatt problémáid adódnak a növekedéssel.

Az ingyenes blogszolgáltatónál indított kisvállalkozói blog versenyképes lehetőség lehet, ha elsősorban információ megosztására, tartalommarketingre és az ügyfélköröd építésére koncentrálsz. Az ingyenes blogszolgáltatónál kisvállalkozóként is értékes tartalmat oszthatsz meg, bemutathatod a termékeidet vagy szolgáltatásaidat, és kommunikálhatsz az ügyfelekkel.

A versenyképesség korlátai

Azonban fontos figyelembe venni, hogy egy ingyenes blogszolgáltatóval rendelkező blognak lehetnek korlátai, amelyek mégiscsak hátráltathatják a versenyképességet:

 1. Professzionalizmus: Az ingyenes blogszolgáltatóknál működő blog nem mutathatja ugyanazt a szintet, mint egy saját domainnel és prémium tárhellyel rendelkező weboldal. Egy kisvállalkozói blog esetén fontos lehet, hogy a blogod professzionális és megbízható benyomást keltő legyen az ügyfelek és partnerek számára.
 2. Korlátozott funkciók: Az ingyenes blogszolgáltatók általában nem biztosítanak teljes körű funkciókat, amelyekre szükséged lehet egy kisvállalkozói bloghoz, például testreszabható űrlapokat, webshop integrációt vagy SEO optimalizációs lehetőségeket. Ezek a funkciók lehetnek kulcsfontosságúak a kisvállalkozásod sikeres online jelenlétéhez.
 3. Korlátozott növekedési lehetőségek: Ha a vállalkozásod növekszik, és a blogod egyre nagyobb látogatottságot vonz, akkor az ingyenes blogszolgáltatók korlátokba ütközhetsz a tárhely, sávszélesség vagy más technikai korlátok miatt. Ez akadályozhatja a blogod skálázhatóságát és hatékonyságát.

Összességében, az ingyenes blogszolgáltatók jó lehetőséget kínálnak azoknak, akik kezdetben minimális költséggel szeretnék elindítani a blogjukat, vagy csak személyes blogot szeretnének vezetni. Azonban, ha egy versenyképes kisvállalkozói blogot szeretnél, amely nagyobb rugalmasságot, testre szabhatóságot és növekedési lehetőségeket kínál, érdemes lehet fontolóra venni a prémium tárhely és saját domain használatát.

Milyen a professzionális blogszolgáltatás?

A professzionális blogszolgáltatások általában prémium tárhelyet, domain regisztrációt és fejlett funkciókat kínálnak a felhasználóknak. Az ilyen szolgáltatások célja, hogy a blogolók számára egy megbízható, testreszabható és hatékony platformot biztosítsanak, amellyel professzionális blogot hozhatnak létre. Itt van néhány jellemző a professzionális blogszolgáltatásokra:

 1. Saját domain: A professzionális blogszolgáltatások lehetővé teszik, hogy saját domain nevet válassz és használj a blogodhoz. Ez segít abban, hogy a blogod egyedi és professzionális megjelenést kapjon, valamint növeli a márkaépítés lehetőségét.
 2. Prémium tárhely: A professzionális blogszolgáltatások általában nagyobb tárhelyet biztosítanak a blogod számára. Ez lehetővé teszi, hogy több tartalmat, képeket és multimédiás elemeket tölthess fel a blogodra anélkül, hogy aggódnod kellene a korlátozott tárhely miatt.
 3. Testreszabhatóság: A professzionális blogszolgáltatások általában sokféle testreszabási lehetőséget kínálnak, amelyek segítségével a blogod teljesen saját stílusodnak és igényeidnek megfelelően alakítható. Lehetőséged van egyedi sablonok használatára, a blog kinézetének és elrendezésének testreszabására, valamint extra funkciók és bővítmények hozzáadására.
 4. SEO optimalizáció: A professzionális blogszolgáltatások általában tartalmaznak olyan eszközöket és beépített funkciókat, amelyek segítenek az SEO (keresőoptimalizálás) optimalizálásában. Ez azt jelenti, hogy jobban tudod optimalizálni a blogodat a keresőmotorokhoz, és növelheted a látogatottságot és a találati helyezést a keresési eredményekben.
 5. Támogatás és biztonság: A professzionális blogszolgáltatások általában jobb támogatást és biztonsági intézkedéseket nyújtanak. Lehetőséged van kapcsolatba lépni a támogató személyzettel, ha technikai problémák merülnének fel vagy kérdéseid lennének. Emellett a szolgáltatók gondoskodnak a biztonságról, például a rendszeres mentések, a védelem a rosszindulatú támadással szemben és a biztonsági frissítések biztosításával.
 1. Integráció más platformokkal: A professzionális blogszolgáltatások gyakran lehetővé teszik más platformok, mint például a közösségi média vagy az e-mail marketing szoftverek integrálását. Ez segíthet a blogod népszerűsítésében és az olvasóid követésében.
 2. Analytics és teljesítménymérés: A professzionális blogszolgáltatások általában részletes analitikai eszközöket kínálnak, amelyek segítségével nyomon követheted a blogod teljesítményét. Ez lehetővé teszi, hogy megértsd, milyen tartalom működik a legjobban, hogyan növekszik a látogatottságod, és milyen egyéb statisztikákat figyelhetsz meg a blogodhoz kapcsolódóan.

Fontos megjegyezni, hogy a professzionális blogszolgáltatások rendszerint fizetős szolgáltatások, ami azt jelenti, hogy havonta vagy évente díjat kell fizetned az előnyökért és a fejlett funkcionalitásért. Az árak és a csomagok jelentősen változhatnak a szolgáltatótól függően.

A professzionális blogszolgáltatások előnye, hogy rugalmasabbak, skálázhatóbbak és több lehetőséget kínálnak a vállalkozásod online jelenlétének fejlesztésére. Ha egy versenyképes, üzleti célra szánt blogot szeretnél indítani, érdemes lehet a professzionális blogszolgáltatásokat figyelembe venni.


Példák ingyenes blogszolgáltatáson futó blogokra:

Gerillamarketing (a blog pont hu-n)

Gerilla (blog a reblog-on)

Szólj hozzá!