Pécsi borvidék: a legfiatalabb borász arannyal indul

Borász borok a Gáspár Pincészettől
Érmes borok – A Gáspár Pincészet egy arany és egy ezüst minősítéssel indul

A borvidék fiatal borászának titka

Vajon mi a titka a Pécsi borvidék legfiatalabb borászának, Gáspár Szabolcsnak, hogy már az első évjáratú borai is olyan izgalmas nedűnek számítanak, hogy nagyszerű minősítést és dicsőséget szereznek neki és visszamenőleg borász őseinek is?

Talán a táji adottságok és a múlt rejti a titkot?

Joggal gondolhatunk erre, hiszen itt, a Pécsi borvidék nyugati oldalán, a Szigetvár melletti turbéki dombokon már a kelták és a rómaiak is szőlőt termesztettek, hogy bort érleljenek belőle. A hagyomány még a török hódoltság alatt sem szakadt meg, a Gáspár borászat présháza alatt ebből a korból származó pincét rejtett a föld. Ma már nem rejti, újra felszabadították a fölösleges földtől, hogy a régi korok érlelési technikája feléledhessen.

Mit mond a titokról a borász?

Igen, a szubmediterrán éghajlat, a táji adottságok, a tőkéket érlelő föld egyedi összetétele és a hagyományok ápolása mind-mind a siker felé vezetik a hozzáértő borászt. Nem véletlenül írták róla: Fiatal borász – öreg receptúrával.

Mindez persze a hazai gazdaság számára is fontos, hiszen a borkultúra, a borturizmus jelentős volumenű – s kell a hozzáértő utánpótlás a borgazdaság terén.

A tudás fája hozta a sikert?

A hagyományos borkultúra mellé Gáspár Szabolcs egyetemen tanulja a borászkodást. Így kétezer év tapasztalata mellé odateszi a XXI. század tudását is – így érlelve bort és sikert. Ezt a fajta hozzáállást ízlelhették ki a borbírálók a frissen alapított Gáspár Pincészet Bellator cuvée és Rose cuvée borából.

Gáspár Szabolcs felmenői a XIX. századtól foglalkoznak szőlővel-borral, de ő az első, aki főfoglalkozású borász a saját pincészetében-borászatában, a Gáspár Pincészetben.

A modern borász persze honlappal is rendelkezik, ahonnan most szépen ki is olvashatjuk a titok egy újabb receptjét, a szőlőfajtákat és a művelési módot a sikert elért borokkal kapcsolatban.

Bellator Cuvée

Szőlőfajta: Zöldveltelini, Rizlingszilváni, Kunleány
Művelési mód: egyesfüggöny
Tőketerhelés: 1,5-2kg
Sárgás-zöldes színű, érett, fejlett illattal és lágy, nyugodt savakkal. Zamatában némi tanninosság fedezhető fel.

Rosé Cuvée

Szőlőfajta: Kékfrankos, Blauburger, Zweigelt
Művelési mód: kordon és egyesfüggöny
Tőketerhelés: 2-2,5kg
Mély szín, kellemes savak, piros és fekete bogyós gyümölcsök, melyet a maradék szén-dioxid még frissebbé varázsol.

Most már csak meg kellene kóstolnunk a legfiatalabb borász sikeres borát.

Szólj hozzá!