Rezsicsökkentés minimális befektetéssel

Energia megtakarítás - jó tanácsok
Energia megtakarítás – jó tanácsok

Józsa Péter energetikai tanúsítóval érdemes szoros kapcsolatot tartani, hiszen számtalan jó tanáccsal segíti az embert a kemény forintok megtakarításában. Legfrisebb tanácsait az alábbiakban adhatom közre. Ezek a megoldások minimális ráfordítás vagy figyelem mellett hoznak számunkra érzékelhető megtakarítást.

 • Érdemes a digitális programozható termosztátot alacsonyabb hőfokra állítani éjszaka (kb. 20-21°C) és amikor nem tartózkodik otthon (kb. 19-20°C). Az épület felfűtéséhez nagyjából 30-50 perc szükséges, mely padlófűtés esetén 60-80 perc is lehet. Ezek a termosztátok akár napi 6-8 programot is képesek követni naponta (el tudja különíteni a hétköznapokat, hétvégéket), így az egyéni életciklushoz alakítható. A rendszer tehetetlensége végett 3-4 óránál rövidebb ciklusokat nem érdemes beállítani.

  Utazási funkció is programozható a legtöbb típus esetén, melynek megadott lejárta után visszaáll a termosztát az eredeti beállításokhoz. Javasolt 12°C hőmérsékletet tartani, figyelembe véve az érzékenyebb növényeket, állatokat. A normál módra való visszatérés előtt célszerű a felfűtésre szánt megnövekedett idővel kalkulálni (kb 12 óra).

 • Szintenkénti-lakásrészenkénti fűtés:

  Amennyiben lehetősége van külön kezelni épület részeket (elkülönített fűtési körök), szabályozza mindegyiket külön termosztáttal.
  Ma már nem szükséges a vezetékek miatt falat vésni, léteznek rádióhullám vezérlésű típusok. A termosztátokat a falra, a vevő egységeket a kazán mellé helyezzük, illetve a fűtési körök mindegyikét mágnesszeleppel ellátva érhetjük el, hogy külön kapcsoljanak a rendszerek.
  Ennek a megoldásnak a beruházási költsége nagyjából 100.000Ft-ra tehető.
  Kialakításának előnye, hogy egy, vagy több épületrész időszakos fűtése esetén a hagyományos kézi vezérlés helyett automatizált költséghatékony rendszert kapunk.

 • Használati melegvíz hőmérséklet:

  Ha bojler, vagy hőtároló biztosítja a használati melegvizet, próbálja a lehető legalacsonyabb hőfokkal üzemeltetni azt, az alábbi módon:
  a hőfokszabályzót állítsa a felére-negyedére. Abban az esetben, ha aznap túl hideg a víz, vagy kifogy a melegvíz, tekerjen a szabályzón alig egy fokot/beosztást.
  Ezt addig kell naponta ismételni, amíg eléri a kívánt vízhőmérsékletet. Amennyiben 5-10 fokkal kevesebb lesz a hőfok a kiinduló állapothoz képest, havi 1000Ft-ot takarít meg.

 • Világítás:

  A villamos energia fogyasztás csökkentés érdekében csak olyan helyen világítsanak a fényforrások, ahol éppen tartózkodik/szükséges. Ennek kiküszöbölésére alkalmazhatóak a mozgásérzékelővel ellátott lámpák (különösen javasolt lépcsőházba, közlekedőbe, folyosóra, udvarra).
  A hagyományos világítótestek és izzólámpák LED világításra történő átállításával jelentős energiamegtakarítás érhető el (izzólámpa cseréje esetén több, mint 80% megtakarítás), illetve a LED technológia hosszabb élettartamot biztosít, ezáltal lecsökkentve a szükséges cserék volumenét.

 • Kondenzációs kazán vízhőmérséklet:

  A kondenzációs gázkazánok abban az esetben működnek a legjobb hatékonysággal, ha a visszatérő (előremenő) vízhőmérséklet a lehető legalacsonyabb, így javasolt erre törekedni. Persze az alacsony vízhőmérséklet lassabb felfűtést tesz lehetővé.

 • Háztartási gépek használata:

  A mosogatógépet és mosógépet minden esetben teljesen töltse meg, mielőtt elindítja.
  Amennyiben így használja (optimális üzemeltetéssel), heti 1 mosást megtakaríthat vele.
  Egy mélyhűtő havi költsége megközelítőleg 1000Ft/hó. Csak abban az esetben vásároljon ilyet, ha ki is használja. A hűtőszekrényben csak a legszükségesebbeket tárolja.

Józsa Péter számos további tanácsa itt érhető el:

Szólj hozzá!