Ülőgarnitúra – a család kedvenc bútordarabjai

Két karfás sarokkanapé
Két karfás sarokkanapé

Mindenkinek megvan a maga kedvenc tárgya, nem csak az ülő-, fekvőalkalmatosságok tekintetében. A legtöbb családban a ház úrnője például a kedvenc csészéjéből issza a reggeli kávét, teát. Lehet favorit egy-egy ruhadarab, ékszer, parfüm, és van, aki foggal-körömmel ragaszkodik a kenyérvágó késéhez.
Az is biztos, hogy az étkezőasztal mellett (is) mindenkinek megvan a maga helye. Nincs ez másként a pihenő alkalmatosságok tekintetében sem: ki-ki a megszokott, kedvenc fotelébe, kanapéjára, ülőgarnitúrájára telepedik le. Csoportosan a célpont persze általában a sarokkanapé.

Ki miért választja a hőn szeretett bútordarabot?

Mindenkinek más ok miatt szíve csücske a sarokkanapé, fotel, U alakú ülőgarnitúra, a 3+2, vagy éppen az L alakú ülőgarnitúra. Zömmel elsődleges szempont, hogy kényelmes bútor legyen: tartsa a hátat, illeszkedjen a testünkhöz, ne legyen túl kemény, de túl puha sem… Ki akarna, ki tudna egy olyan fotelben, ülőgarnitúrán ejtőzni, melyen csak nyűglődik? Nagyon fontos szempont a bútordarab stílusa, színe, anyaga, formája, mérete is. A fiatalabb korosztály gyakorta beáldozza a trend kedvéért a komfortot, de ezzel sincsen semmi baj.

A nap fénypontja, amikor eljön a kikapcsolódás ideje. Az egész család otthon van, mindenki megcélozza a maga helyét, és letelepedve átadják magukat a pihenésnek, feltöltődésnek. Érdekes, hogy általában akkor sem foglaljuk el a másik helyét az ülőgarnitúrán, ha az kényelmesebb. És szinte szentségtörés átülni a tesó kedvenc foteljébe…

A bútorbolt mindennapjai

Nem emlékszem kinek a regényében, de egy egész fejezet szólt arról, kinek mi volt a kedvenc bútordarabja. Annyira jó leírás volt, hogy most is látom magam előtt. A könyv sztorija a bútorbolt és a család mindennapjai körül forogtak.
(Ki gondolná, de ebből az elsőre semmitmondó témából hihetetlen, izgalmas sztori kerekedett…)

A nagymama az öblös fotelban kézimunkázott, a háttámlán a saját kezűleg horgolt csipketerítővel. A sarokban elhelyezett, kétszemélyes, ágyneműtartós kanapé a mindig olvasó bakfis nyugalmának szigete volt. A nagyméretű, modern és kényelmes nappali bőr ülőgarnitúra a házaspár és a még óvodás csemete bázisa volt. Nos, utóbbi, örökmozgó, a család szeme-fénye viszont egyelőre még kereste a saját helyét, ezért hol egyikük, hol másikuk birodalmát bitorolta. A lakli kamasz a saját szobájában, az elemes, variálható, ággyá nyitható kanapén, vagy a szőnyegen heverészett. És ott volt még a macska meg a puffja – amit természetesen háziállatbarát szövet borított.

A szobabútorok összessége letisztult és stílusos volt, eklektikussága ellenére is. Ez nem csoda, hiszen a történet szerint a családfő munkahelye egy bútorbolt, ahol a kanapék, fotelek és ülőgarnitúrák jó áron kerültek a birtokukba.

Milyen a kényelmes ülőgarnitúra?

A kényelmes ülőgarnitúra több tényezőtől függ, beleértve az egyéni preferenciákat is. Általánosságban elmondható, hogy a kényelmes ülőgarnitúra jól kell támasztania a testet, hogy elkerüljük a hátfájást és más kényelmetlenségeket. Az ülőfelületnek elegendő tartást kell biztosítania, hogy az ember ne süllyedjen be túlzottan, de nem szabad túl merevnek sem lennie.

Az ülőgarnitúra párnáinak kell elegendően vastagnak és puhának lennie, hogy kényelmes legyen rajta ülni vagy feküdni. A párnák mérete és pozíciója is fontos, mivel ezek határozzák meg az ülőfelület magasságát és mélységét, ami befolyásolhatja az ülőgarnitúra kényelmét.

Az ülőgarnitúra magasságának és mélységének beállítása szintén fontos, mivel az kényelmes tartást biztosíthat az ülőnek. Az ülőgarnitúra karfái is fontosak, mivel ezek segíthetnek a testtartás fenntartásában, valamint kényelmes támaszt biztosítanak a karok számára.

Végül, az ülőgarnitúra anyaga is fontos tényező lehet a kényelem szempontjából. A bőr vagy az anyagválasztás számos előnnyel rendelkezik, például könnyen tisztítható, tartós és kényelmes anyagok lehetnek.

Összességében, a kényelmes ülőgarnitúra olyan ülőfelületet biztosít, amely megfelelő tartást és kényelmet nyújt, és egyidejűleg jól illeszkedik az adott szobához és stílushoz. Többet erről: A jó kanapé

A fő kedvenc, a sarokkanapé kiválasztása

Az ülőbútorok, így a nagy kedvenc, a sarokkanapé kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell venni. Például az adott szobában rendelkezésre álló hely, a sarokgarnitúra funkcionalitása, stílusa, anyaga, és kényelme.

Egy sarokkanapé általában jó választás a nappaliba, mivel elegendő helyet biztosít a család és barátok kényelmes üléséhez és pihenéséhez. Ezzel szemben egy kényelmes fotel lehet a jó választás egy olvasó sarokban, vagy egy kis nappaliban. Egy babzsákfotel vagy puff szintén lehet egy szórakoztató és kényelmes kiegészítő a gyerekszobában vagy egy játékteremben.

Fontos tehát, hogy az ülőbútorokat a szoba méretéhez, funkciójához és stílusához igazítsuk, valamint ügyeljünk arra, hogy kényelmesek és funkcionálisak legyenek a mindennapi használat során.

Szólj hozzá!